Jozefien Ryckx uit Ardooie kiest voor karnemelkstampers met prei en Roeselaarse brokkelkaas

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Zoals de karnemelkstampers met preipralines en oude Roeselaarse brokkelkaas van Jozefien Ryckx uit Ardooie.

“Alleen al een recept bedenken doet me het water in de mond krijgen”, lacht Jozefien uit Ardooie, die opgroeide tussen de groenten. De liefde voor eten kreeg ze van jongsaf mee, koken is voor haar de ultieme uitlaatklep. Niet alleen zet Jozefien elke dag een vers gerecht op tafel, ook online kan ze haar ei kwijt.

“Op mijn blog www.goestjes.be spelen pure smaken en lekkere ingrediënten de hoofdrol. Voor KW steek ik karnemelkstampers in een hip jasje en ik serveer er een typisch West-Vlaams product bij”, legt ze uit.

Jozefien Ryckx uit Ardooie kiest voor karnemelkstampers met prei en Roeselaarse brokkelkaas

RECEPT

voor vier personen

INGREDIENTEN

– twee kilo bloemige aardappelen

– twee stengels prei

– 600 ml karnemelk

– 150 gr gezouten boter

– 15 hazelnoten

– oude Roeselaarse brokkelkaas

WERKWIJZE

Snij anderhalve stengel prei in brunoise. Stoof aan in wat boter.

Snij van de overblijvende halve prei ringetjes van een centimeter dik. Hiermee maak je ‘preipralines’ door een klont boter en een scheut water in de pan de doen en er de preiringen in te schikken. Kruid met een snuifje zout en laat op een zacht vuurtje 20 minuten staan.

Maak de pap door 200 ml karnemelk te mengen met 2 eetlepels bloem. Zet de overige 400 ml op het vuur en breng aan de kook. Haal de melk van het vuur en voeg de melk met bloem toe. Roer egaal door.

Kook de aardappelen en pureer ze. Zorg dat er nog structuur blijft. Meng de puree met de karnemelkpap en de prei in brunoise.

Laat de boter smelten tot beurre noisette en ze mooi bruin wordt.

Rooster de hazelnoten in de oven op 180°C en hak ze fijn.

Dresseer het bord met de stampers, preipralines, hazelnoot, beurre noisette en werk af met geraspte Roeselaarse brokkelkaas.