Ichtegem zet camera en schriklicht in tegen fietsdiefstallen

We zien v.l.n.r. commissaris Bob Jonckheere van de Wijkpolitie Ichtegem, korpschef Kris Depovere van de politiezone Kouter, Medard Dewanckele van de technische dienst, die de blikvanger maakte, wijkinspecteur Saskia De Laere, burgemeester Karl Bonny, veiligheidsambtenaar Nancy De Bruyne en gemeenteraadslid Erna Crombez © Foto Coghe
Redactie KW

Ichtegem koopt een mobiele camera om fietsdiefstallen tegen te gaan. In de fietsenstalling achter het Politiehuis in Eernegem zal in het donker een schriklicht gaan branden als er iemand komt.

“Ichtegem is een wielergemeenten en we willen ook onze bevolking overtuigen om zoveel mogelijk de fiets te nemen”, zegt burgemeester Karl Bonny. “We werken rond veilig verkeer en de politie controleert regelmatig of fietsen in orde zijn. Een derde element is zorgen dat fietsen zo weinig mogelijk gestolen worden. In dat kader nemen we enkele nieuwe initiatieven. In de fietsenstalling achter het Politiehuis in Eernegem, waar het meest fietsen verdwijnen, zal binnenkort een schriklicht branden als er in het donker iemand komt. Dat moet dieven afschrikken. Indien nodig nemen we dezelfde maatregel ook in andere fietsenstallingen.”

“Daarnaast kopen we een mobiele camera die op lantaarnpalen geplaatst kan worden”, vervolgt de burgemeester. “Dankzij infraroodtechniek kan die ook in het donker filmen. Bedoeling is deze camera regelmatig te verplaatsen en niet alleen aan fietsenstallingen, maar ook op evenementen te gebruiken en om te controleren op sluikstorten. De beelden zijn via Wifi te bekijken. De resultaten zullen meegedeeld worden aan de politiezone Kouter. De camera kost 10.000 euro, waarvan 5.000 euro voor de camera zelf en 5.000 euro voor de toebehoren.”

Labelen

“De politiezone liet – voor de hele zone – ook flyers maken die aan een fiets kunnen worden opgehangen. Daarmee willen we regelmatig naar fietsenstallingen trekken en mensen aansporen om hun fiets te laten labelen, te sluiten en volledig in orde te brengen. Op de flyer kan worden aangeduid wat er eventueel niet in orde is”, aldus burgemeester Bonny. “De hele actie wordt ondersteund door een blikvanger, gemaakt in recyclagemateriaal, die mensen aanzet om het nodige te doen tegen fietsdiefstal.”

“Het aantal fietsdiefstallen in Groot-Ichtegem blijft stabiel doorheen de jaren, maar kent soms wel tijdelijke pieken”, weet de burgemeester. Volgens commissaris Bob Jonckheere van de wijkpolitie Ichtegem wordt in de gemeente gemiddeld één fiets per week gestolen. “We merken wel dat gelabelde fietsen maar zelden gestolen worden”, vertelt de commissaris. “We raden iedereen dus aan de fiets te laten labelen.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier