Huize Zonnevreugd geëvacueerd bij rampoefening in Ichtegem

Bij de oefening werd ook een dam uitgetest, die moet verhinderen dat het water op het marktplein van Ichtegem loopt.
Redactie KW

In Ichtegem werd zaterdagvoormiddag een evacuatieoefening gehouden in Huize Zonnevreugd op de Markt.

De omgeving van het OCMW-bejaardenflatgebouw heeft regelmatig met wateroverlast te kampen. Een oefening in het evacueren van de bewoners bij een overstroming had dus zeker zijn nut. Een 50-tal mensen van de politiezone Kouter, de brandweerkorpsen van Torhout en Gistel, de Civiele Bescherming van Jabbeke, het gemeentebestuur en het Rode Kruis was dus zeker geen overbodige luxe.

“Er moesten 27 bewoners en bezoekers van Huize Zonnevreugd geëvacueerd worden”, vertelt burgemeester Karl Bonny. “De bezoekers waren figuranten. Vier mensen met mobiliteitsproblemen verkozen uiteindelijk ter plaatse te blijven. Je kan uiteraard niemand verplichten om zich te laten evacueren bij een oefening. Alle verdiepingen van het bejaardenflatgebouw moesten ontruimd worden omdat de elektriciteitscabine zich in de kelder bevindt en het gebouw bij watersnood zonder elektriciteit kan vallen. Dat is ook al gebeurd.”

“Vlak voor Huize Zonnevreugd werd een bassin met water geplaatst. Het leegmaken van dat bassin was ook een test voor de dam die we een drietal jaar geleden hebben gekocht en die moet verhinderen dat het water naar het marktplein en verder naar de Koekelarestraat loopt. Het is een constructie in hard plastic, 40 m lang en een halve meter hoog, die zichzelf optrekt onder druk van het water. Het is de eerste keer dat we die dam gebruiken en hij bleek goed te werken. Het water liep via de Klokkenluidersstraat naar de Arthur Coussensstraat, waar het zijn weg kon vinden in de afwatering.”

Vrijwilligers

“Het was ook een oefening voor onze dienst psychosociale hulpverlening, een pool van 23 vrijwilligers onder leiding van Ineke Proot van het Sociaal Huis en Kristien Rosseel van het OCMW, die bereid zijn om bij rampen een handje toe te steken om de slachtoffers op te vangen. We hadden hen niet vooraf verwittigd om eens te testen hoeveel er beschikbaar zouden zijn. Dat waren er slechts drie. Er zijn heel wat verpleegkundigen bij en die moeten soms op zaterdag werken. Het blijkt dus niet zo evident om een ploeg op te trommelen. De mensen die er waren, zorgden dan onvoorbereid voor catering in de plaatselijke winkels.”

“De geëvacueerden werden opgevangen in GC De Ster, zoals in ons noodplan voorzien is”, vervolgt de burgemeester. “De coördinatie gebeurde op het Gemeentehuis. De communicatie met de mensen op het terrein verliep goed, niet perfect, maar we leren altijd bij. Binnenkort wordt een nog beter communicatiesysteem in gebruik genomen. Bedoeling was ook een drone in te zetten, maar de eigenaar kwam uiteindelijk niet af. Dat was jammer, want het had ons nog een beter overzicht kunnen bieden van de wateroverlast, onder meer aan de samenvloeiing van de Blekerij- en de Trogbeek en aan het schot in de Mexicostraat, dat het beekwater moet tegenhouden en naar een omleidingsgracht leiden. Maar we kunnen dat later nog eens uittesten.”

Tegen de middag waren alle bewoners terug in Huize Zonnevreugd. De oefening wordt nu verder geëvalueerd.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier