Herbouwd ‘t Zonneke officieel open in Koolskamp

Schepenen Véronique Buyck, Marleen Lepla, Kathleen Verhelle, burgemeester Karlos Callens, architect Rheinholt Verfaillie en schepen Krist Soenens mochten zaterdag een plakkaat in 't Zonneke onthullen. © Joke Couvreur
Redactie KW

Alhoewel de zaal al even in gebruik is, werd het herbouwde ‘t Zonneke zaterdag 31 oktober officieel geopend door burgemeester en schepenen. Met de vernieuwde accommodatie zet de gemeente volop in op de verenigingen. Een deel werd gesubsidieerd vanuit Europa.

Het Zonneke werd in 1961 gebouwd als parochiaal centrum, een initiatief van pastoor Henri Faict. De naam werd overgenomen van herberg De Zon die op diezelfde plek stond. “In de jaren 90 hebben we als gemeente die zaal overgekocht”, aldus burgemeester Karlos Callens.

“In 1997 hebben we beslist om het complex te vernieuwen. Dat was nodig ook, want zo zaten de toiletten bijvoorbeeld buiten. De parking werd uitgebreid, maar het gebouw vertoonde nog steeds gebreken. Er was soms geurhinder, er waren koudebruggen en er was geen terras. Ook de steile helling was geen ideale situatie.” Vijf jaar geleden werd het huis naast de zaal, van voormalig priester Himpe, aangekocht. In 2013 werd een plan opgemaakt en goedgekeurd. “De bouw is al eventjes af, maar de omgevingswerken zijn nog niet helemaal in orde. Sinds vorige week is de voorlopige trap vervangen door een volwaardige.”

Verenigingen eerst

“Particulieren kunnen ten vroegste een maand voor de activiteit een aanvraag indienen.” Het verhuren aan verenigingen krijgt voorrang. Bovendien is er een gunstig tarief ingesteld (70 euro voor de polyvalente zaal). Niet-verenigingen betalen drie keer zoveel, verenigingen buiten de gemeente vier keer zoveel en niet-verenigingen buiten de gemeente maal twaalf.

“Fuiven zullen niet worden toegestaan”, geeft de burgemeester nog mee. “We hebben een perfect ingerichte fuifzaal daarvoor. Huwelijksfeesten kunnen wel.” Of er dan geen schrik is voor geluidshinder, gezien de nabijheid van de vele woningen? “De ruimte is erg goed geïsoleerd. Ik ben hier al eens geweest ‘s nachts tijdens een optreden en het viel enorm goed mee.” In de zomer wordt dat misschien andere koek, want dan kan je geen muziek spelen én de ramen openzetten.

(BVB – foto JC)

Lees meer in De Weekbode Roeselare van 6 november

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier