Greetje Ottevaere kiest voor Italiaans met farfalle met ricotta en kerstomaatjes

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Zoals de farfalle met ricotta en kerstomaatjes van Greetje Ottevaere uit Deerlijk.

Toen Greetje in Amerika woonde, leerde ze de Italiaanse Claudia kennen. “Intussen woon ik al jaren weer in Deerlijk, maar nog altijd houden we contact”, vertelt ze. “Als ik in Italië ben, probeer ik met haar af te spreken. Claudia leerde me ook dit recept. Ik vind het typisch voor de Italiaanse keuken: klaar in een handomdraai en oh zo lekker.”

De pasta kan je zowel warm en koud eten. “In de zomer maak ik meestal een grote kom, ideaal als slaatje”, tipt Greet.

Greetje Ottevaere kiest voor Italiaans met farfalle met ricotta en kerstomaatjes

RECEPT

voor twee personen

INGREDIENTEN

– 1 sjalot

– 250 gram farfalle

– 400 gram kerstomaten

– 250 gram ricotta

– enkele sneetjes prosciutto (Italiaanse ham)

– verse basilicum

– een stuk parmigianokaas

– olijfolie

– peper en zout

– Italiaanse kruidenmix

– grof zeezout

WERKWIJZE

Zet een pot water op. Als het water kookt, voeg je wat grof zeezout toe. Doe de pasta in het water en laat al dente koken zoals de verpakking voorschrijft.

Snipper een sjalot fijn. Doe in een kom en meng met een scheut olijfolie en peper en zout. Kruid naar smaak bij met Italiaanse kruiden.

Pluk een handjevol basilicumblaadjes, snij in grote stukken en voeg toe. Halveer de kers-tomaatjes en voeg ook die toe.

Laat de gekookte pasta uitlekken en doe in de kom. Roer de ricotta onder de pasta en de tomaatjes.

Serveer op een bord, werk af met enkele opgerolde sneetjes prosciutto, verse basilicum en schilfers geraspte parmigiano.