Gouverneur stelt vragen over Oostends budget

De gouverneur vroeg de stad Oostende in een brief om meer uitleg over het budget 2016, zo meldt Groen-fractieleider Wouter De Vriendt. © HH
Redactie KW

In een brief van 8 februari aan de stad Oostende maakt de gouverneur voorbehoud bij het Oostendse budget 2016 en de meerjarenplanning 2016-2019. Dat maakt Groen bekend.

“De gouverneur treedt hier op als toezichthoudende overheid namens de Vlaamse Regering. Aanleiding is de constructie van de verkoop van de toekomstige opbrengsten van de Eandis-aandelen, die heel wat vragen oproept”, zegt Groen-fractieleider Wouter De Vriendt. Volgens de gouverneur gaf het stadsbestuur de gemeenteraadsleden onvoldoende informatie over de operatie en moeten zij bijkomende informatie krijgen. Hij stelt dat dit nodig is om ‘een toezichtsmaatregel te vermijden’.

De stad Oostende is aandeelhouder van Eandis. De jaarlijkse opbrengst bedraagt 5% of zo’n 2,8 à 3 miljoen euro. De meerderheid wil de toekomstige opbrengsten verkopen voor een opbrengst van 50 miljoen euro (25 miljoen in 2016, 20 miljoen in 2017 en 15 miljoen in 2018). “Dit is kortetermijnpolitiek op zijn best”, vindt Wouter De Vriendt. “We cashen nu 50 miljoen euro, maar op langere termijn is Oostende haar jaarlijkse opbrengst van dividenden kwijt. Het volgende stadsbestuur zal jaarlijks 3 miljoen euro minder ontvangen, terwijl de 50 miljoen euro op drie jaar wordt opgesoupeerd.”

“Veel vragen onbeantwoord”

“Wij stelden tal van vragen, maar kregen geen antwoorden van burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A) en schepen van financiën Martine Lesaffre (OpenVLD). Nu worden we bijgetreden door de gouverneur”, zegt Wouter De Vriendt. “De meerderheid wil ons alles doen slikken. Het is goed dat de gouverneur op zijn strepen staat en dit niet zomaar laat passeren. De arrogantie van de macht botst hier op een grens. Nu moéten er wel antwoorden komen, of men nu wil of niet.”

Op tal van vragen wisten burgemeester Johan Vande Lanotte en schepen van Financiën Martine Lesaffre in december niet te antwoorden. Wie zal dit kopen? Hoeveel rente zal dit ons kosten? De financiële sector zal niet zomaar 50 miljoen euro op voorhand op tafel leggen. Voor hoeveel jaar zijn we onze jaarlijkse opbrengsten van Eandis kwijt? Is er zekerheid over de toekomstige rendementen van Eandis? Neen, en de privé-investeerder weet dat ook. Wat als het dividend niet de verhoopte opbrengst heeft? Is er een risicopremie voorzien? Of zal de stad dan vanuit haar reserves moeten bijleggen? Waarom doen we vrijwillig afstand van een dividend van 5% in plaats van nu te lenen tegen de huidige extreem lage interestvoeten?

“We zullen info geven”

“De gouverneur vraagt ons meer informatie en die zullen we geven. Dat is logisch en dat hebben we ook beloofd aan de gemeenteraad”, reageert burgemeester Johan Vande Lanotte. “Maar die uitleg kan je pas geven als er duidelijkheid is over de voorwaarden. De onderhandelingen lopen momenteel en worden gevoerd twee externe instanties. Je kan niet onderhandelen en tegelijk zeggen waar je wil uitkomen. Alles wat we nu zouden zeggen, is speculatief. We kunnen maar informatie geven als die informatie juist en volledig is. Dat zal in april-mei zijn. Dan kunnen de raadsleden oordelen. Maar de termijn voor schorsing van het budget is al voorbij.”

“We doen deze operatie omdat we de schuld willen verlagen. Eind 2016 zullen we dicht bij 100 miljoen euro uitkomen en na deze operatie zelfs op 75 miljoen euro. Dat is een heel gezonde situatie aan het einde van deze legislatuur. Maar twee centrumsteden zullen dan een lagere leningslast hebben dan Oostende. Leningen afbetalen is duurder dan wat de dividenden van Eandis opbrengen. De oppositie zegt al drie jaar dat onze financiële toestand slecht is. Het is lastig voor hen te moeten vaststellen dat die toestand goed is en nog beter wordt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier