Gert en Joachim van Hertog Jan schrijven elk een boek

© Benny Proot
Stefan Vankerkhoven

Chef-kok Gert De Mangeleer en sommelier Joachim Boudens van driesterren restaurant Hertog Jan hebben elk een boek uit bij uitgeverij Luster. Met als sprekende titels : ‘Unplugged, gerechten om te delen en te combineren’ en ‘Wat zullen we drinken’.

“Ik heb een haat-liefde verhouding met Hertog Jan”, bekent sterrenchef Gert De Mangeleer. “Dat restaurant is natuurlijk mijn levenswerk, maar alles moet met de beste ingrediënten op z’n aller chicst gebeuren. Elke dag moet het de absolute top zijn. Hierdoor voel ik mij soms beperkt in mijn creativiteit. Met dit kookboek wou ik eens tonen wat ik mijn vrouw, vier kinderen en vrienden op een ongedwongen manier serveer, als ik thuis kook.”

Unplugged staat dus volledig los van Hertog Jan. Thuis kook ik met emotie, vanuit mijn buikgevoel. En ik doe het alleen, terwijl ik in Hertog Jan een team van 35 personeelsleden en een hyper gesofistikeerde keuken ter mijn beschikking heb.”

“Voor de 60 gerechten in het boek heb ik inspiratie gevonden in de vele reizen die ik al mocht maken als chef-kok. Er zitten veel ingrediënten in van de Aziatische, de Turkse en de Marokkaanse keuken in. Ik werk natuurlijk met eerlijke en kwalitatieve producten, zelfs als ik balletjes in tomatensaus maak. Wie beweert dat een worst maar een worst is, kent er niks van. Mijn recepten zijn relatief eenvoudig, maar ‘t zijn geen gerechten die je zomaar in 15 minuten kunt bereiden. ‘t Is geen boek om een half uur voor het eten open te slaan. Wie lekker wil koken, moet daarvoor zijn tijd nemen.”

Sommelier Joachim Boudens zegt : “Niet alleen in het restaurant, maar ook elders krijg ik geregeld de vraag : wat moeten we drinken bij dit of dat gerecht ? In mijn boek reik ik een kapstok aan : een leidraad van hoe je eten en drank kunt combineren. Ook al blijft dit uiteraard een kwestie van persoonlijke smaak.”

“Er bestaan al veel wijngidsen. Maar die zitten vaak vol moeilijke woorden die leken niet begrijpen. Ik heb geprobeerd in een klare en eenvoudige taal praktische tips te geven. Mijn boek is ingedeeld in thema’s. Zo behandel ik welke wijnen je kunt drinken bij een zomerse barbecue, een Aziatische etentje, Belgische kost of een tafel vol kaas. Maar ook met Kerst. En er staan zelfs lekkere non-alcoholische drankjes bij. Met verwijzing naar leveranciers en verkooppunten, ook supermarkten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier