VIDEO West-Vlaamse Syriëstrijders amuseren zich op het strand

15/09/14 om 19:26 - Bijgewerkt om 19:26

Bron: Kw

Op Facebook zijn beelden opgedoken van Belgische jongeren die in Syrië meevechten met de Islamitische Staat. Op de beelden is te zien hoe de strijders uit Kortrijk en Lauwe zich ontspannen tussen de gevechten door. Ook is hun West-Vlaams accent duidelijk te horen.

VIDEO West-Vlaamse Syriëstrijders amuseren zich op het strand

Het filmpje is online gezet door Olivier Calebout, een West-Vlaming die zich bekeerd heeft tot de Islam en zich nu Abu Sayfudeen noemt. Hij filmt hoe vier andere strijders zich ontspannen in een meer, vermoedelijk in Syrië. Calebout vertrok samen met Abdelmalek Boutaliss, één van de mannen die in beeld komt, en Lucas Van Hessche uit Kortrijk naar Syrië om er te vechten met Islamitische Staat. In het filmpje is de West-Vlaamse tongval van Calebout duidelijk te herkennen. Wanneer de rest aan het zwemmen is, grapt hij dat hij 'nog eens schietoefeningen zal houden.' Een ander filmpje dat Calebout online heeft gezet, toont hoe een andere strijder schapen van een weg moet drijven.

"Dat soort van leuke filmpjes bestaat al een hele tijd", zegt Montasser AlDe'emeh. Hij was zelf nog niet zo lang geleden vijftien dagen in Syrië om er te praten met Belgen die zich hebben aangesloten bij de gewapende jihad en die nu aan de Universiteit Antwerpen een doctoraatsonderzoek daaromtrent doet. "Jongeren die ijsjes eten, op het speelplein bezig zijn, gaan zwemmen. Ze moeten laten zien dat de jonge Syriëstrijders daar ook een normaal en gelukkig leven kunnen leiden. De filmpjes zijn wel duidelijk bedoeld om nog meer jongeren te rekruteren, en naar Syrië te doen vertrekken."

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!