Ontroerende ontmoeting in Diksmuide met oud-soldaat op Nieuw-Zeelandse televisie

© Kurt Desplenter
Redactie KW

Daar was onlangs te zien hoe een ontroerde Jessica Dawson uit Nieuw-Zeeland voor haar 90-jarige grootvader Bob Bamber in Diksmuide René Stroobant terugvond.

Bob Bamber was als Brits soldaat in 1945 in Diksmuide gelegerd en had toen René en zijn familie leren kennen. Later verwaterde het contact maar Bob is zich altijd blijven afvragen wat er van René is geworden. Eind maart, begin april 2013 maakte een Nieuw-Zeelandse tv-ploeg opnames in Diksmuide. Ze waren er voor de 90-jarige Bob Bamber op zoek naar een jongetje dat hij in 1945 in Diksmuide had leren kennen. In de loop van de jaren verwaterde het contact, maar Bob Bamber, die nu 90 jaar is en in Nieuw-Zeeland woont, is zich altijd blijven afvragen wat er van de jongen is geworden. Zijn kleindochter Jessica Dawson nam de makers van het Nieuw-Zeelandse tv-programma Family Secret onder de arm om in Diksmuide op zoek te gaan naar het jongetje van toen. De jongen bleek René Stroobant te zijn, later bekend als vakbondsman op de Boelwerf in Temse. Het kwam tot een ontroerende ontmoeting tussen Jessica en René . De opnames van die ontmoeting werden daarna in Nieuw-Zeeland getoond aan Bob Bamber die al even ontroerd was. Later kwam het ook tot een telefoongesprek tussen Bob Bamber en René Stroobant.

Dat was allemaal recent te zien in het programma Familie Secret – Little Boy Lost van Eyeworks New Zealand op de Nieuw-Zeelandse televisie. Net als heel wat beelden van het centrum van Diksmuide en een impressie van de zoektocht naar René in Diksmuide. Producer David Lomas van Eyeworks New Zealand bezorgde ons een dvd van de uitzending.

(TVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier