Zo ziet een papierfabriek eruit na jaren leegstand

06/10/16 om 10:02 - Bijgewerkt om 10:20

Tom Adam (44) uit Alveringem is buschauffeur bij De Lijn. In zijn vrije tijd gaat hij niet alleen wandelen, hij fotografeert ook (in) leegstaande gebouwen. Urban exploration of kortweg urbex, zoals ze dat noemen. Onlangs nog schoot hij deze beelden in deze oude papierfabriek van Louis De Naeyer uit 1880.

"De microbe heeft me te pakken gekregen door mijn 20-jarige zoon Keith," licht Tom zijn hobby toe. "Hij ging af en toe al eens naar abandoned places om er fotoreeksen te schieten. In eerste instantie ging ik mee uit bezorgdheid. Maar al snel kocht ik zelf een digitale camera en begon ik te fotograferen en boeken te lezen over fotografie."

Spanning

Urbex is voor Tom een leuke combinatie tussen mooie foto's maken en de spanning die er hangt in verlaten en soms ook vervallen gebouwen. "De stilte en alertheid zijn hier altijd aanwezig," weet de veertiger. "Het is een vorm van fotografie die mij enorm aanspreekt, de spanning en adrenaline proberen onder controle te houden terwijl je die ene mooie foto wil nemen".

"De locaties roepen soms veel vragen op bij mezelf: Waarom is dit verlaten? Wie heeft hier gewoond? Is hier iets gebeurd? Hoeveel mensen hebben hier gewerkt of hun werk verloren?" Je komt ook op plaatsen waar niet veel meer mensen komen of totaal geen mensen meer komen".

Niet zonder gevaar

Tom trekt meestal op stap met een tweetal vrienden/hobbyfotografen en zijn zoon. "We maken er telkens een daguitstap van en bezoeken twee tot drie locaties, deze kunnen ook buiten West-Vlaanderen liggen uiteraard," vertelt Tom. "Soms ben je een uur bezig op één locatie, soms kan je er drie tot vier uur rond hangen. Niet iedere locatie is toegankelijk of is soms zelfs te gevaarlijk door instortingsgevaar. Je moet je dat telkens goed realiseren en geen onnodige risico's nemen."

(mlt/foto's Tom Adam)

Heb je ook een passie voor fotografie en wil je die in onze rubriek Homo Fotograficus delen met onze lezers? Stuur een mailtje naar lieven.mathys@kw.be.

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief omtrent fotografie in West-Vlaanderen.