IN BEELD Ook de wegen van KW leiden naar Rome

15/05/17 om 16:20 - Bijgewerkt op 16/05/17 om 16:43

Vorige week trok een groep lezers van Krant van West-Vlaanderen voor enkele dagen naar de Italiaanse zon voor een citytrip naar Rome.

Het was voor iedereen vroeg opstaan vorige dinsdag 9 mei. Met kleine oogjes werden de 52 deelnemers met de bus naar Zaventem gebracht waar ze na een vlucht van 2 uur landden in de zonovergoten Italiaanse hoofdstad.

De touringcar transporteerde onze groep naar de Catacomben van San Callisto. In een wirwar van koude onderaardse gangen gingen ze op zoek naar de overblijfselen van pausen en bisschoppen uit de derde eeuw. Na een lekker en deugddoend middagmaal bezochten we de imposante basiliek St. Paulus buiten de Muren, het graf van Apostel Paulus. De bus kwam ons na een tweetal uur opnieuw oppikken om - als voorsmaakje voor de dag nadien - nog een mooie sightseeing tour door het centrum van Rome te maken. Eens aangekomen in het hotel gingen we na het diner moe maar voldaan richting onze kamer.

Vaticaanstad

Met een verkwikkend ontbijt achter de kiezen trotseerde de groep in alle vroegte de lange wachtrij bij de toegang tot het Sint-Pieters plein. Helaas kregen we te horen dat de paus die voormiddag audiëntie gaf, waardoor we niet binnen mochten in de Sint-Pieters basiliek. Een beetje teleurgesteld zetten we onze koers verder richting Engelenburcht en het Vaticaans Museum. Eén blik op het plafond van de Sixtijnse kapel was genoeg om te weten dat hier een grootmeester aan het werk is geweest! Ook de wenteltrap van Giuseppe Momo naar de uitgang van het museum was een ware attractie.

Na de middag waagden we onze kans opnieuw om tot in de Sint-Pieters basiliek te geraken. En we waren blijkbaar niet de enigen... Ons geduld werd op de proef gesteld, maar het was het wachten meer dan waard! De basiliek was fe-no-me-naal! Wie het nadien nog zag zitten, besteeg de beroemde Spaanse Trappen - die eigenlijk Frans zijn - en genoot bovenaan van het uitzicht op Vaticaanstad.

Italiaanse charme

Dat Italianen niet altijd even stipt zijn mochten onze deelnemers aan den lijve ondervinden. De bus zou ons 's ochtends beneden aan het hotel ophalen, maar was in de verste verte niet te zien. Na het 'academisch kwartiertje' nam de onrust onder de groep al snel toe. Onze gids haalde vervolgens haar beste Italiaans boven en na heel wat heen en weer gebel met onze buschauffeur bleek dat deze vast stond in het centrum van de stad. Staking van het openbaar vervoer.

In de late voormiddag arriveerden we bij het monument van Vittorio Emmanuele II waarna we te voet verder gingen naar de beeldschone Trevi Fontein. Na een 50-tal centjes in het water te gooien en de bijhorende wensen te doen volgenden we de stroom toeristen richting het Pantheon. De koepel - de grootste uit beton ter wereld - maakte indruk! De lekkere pizza op Campo de Fiori evenzeer. Na de middag genoten we van wat vrije tijd in het levendige stadscentrum en konden we proeven van een échte Italiaanse 'gelato'.

Het antieke Rome

Wie denkt aan Rome, denkt automatisch aan het Colosseum. Dit enorme amfitheater uit de Klassieke Oudheid mocht tijdens deze citytrip dan ook niet ontbreken! Na een blitsbezoek aan het uitgestrekte Forum Romanum en een gezellig lokaal terrasje, mochten we eindelijk binnen in de arena. Niet te geloven dat hier ooit 55.000 wildenthousiaste Romeinen supporterden voor de spelen! Als laatste namen we nog een kijkje in de basiliek van San Clemente waarna we de bus opstapten richting luchthaven. Geladen met heel wat indrukken en een goedgevuld fototoestel vlogen de deelnemers terug naar Brussel.

In samenwerking met CTT

(Foto's Kim Demeulenaere)