IN BEELD Lezers KW verkennen Grotten van Han, Wildpark en struisvogelkwekerij

Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Het was voor de deelnemers vroeg uit de veren zaterdag, maar de trip naar de bekende Waalse bezienswaardigheid loonde meer dan de moeite. Een busreis van ruim twee uur bracht de deelnemers rechtstreeks naar de streek rond Rochefort.

Een honderdjarige tram transporteerde de groep rechtstreeks naar de ingang van wat één van de mooiste grotten van Europa genoemd wordt. “Maak een onvergetelijke reis in de tijd en ontdek de enorme Koepelzaal en de Draperieënzaal met magische weerspiegelingen”, luidde officiële tekst bij het parcours. Het toverachtige landschap van stalactieten, stalagmieten, fossielen en lieflijke meertjes vielen bij iedereen in de smaak.

Ondergrondse milieuvriendelijkheid

De grotten van Han zijn inderdaad meer dan de moeite om op verkenning te gaan beneden de taalgrens. De schoonheid van de kalkafzettingen en de uitgestrektheid van de zalen, gevormd door de Lesse die haar volledig doorkruist, heeft na meer dan 250 jaar al bijna 30 miljoen bezoekers ontvangen. Meer dan de helft van de grot blijkt verlicht met een nieuwe, milieuvriendelijke ledverlichting. De Waalse gids kon goed zich uit de voeten in het Nederlands en nam de lezers anderhalf uur op sleeptouw.

Het middagmaal in restaurant Le Pavillon liet zich welgevallen. De verse uitgemaakte (sic) soep op de menukaart zorgde voor de nodige hilariteit, maar het varkensgebraad met Ardeense saus viel unaniem in de smaak. Net als de Blonde de Han, het streekbiertje waarvoor talrijk geopteerd werd.

Afspraak met de Europese ‘big five’

Na het middagmaal en de obligate groepsfoto stond een bezoek aan het Wildpark op het programma. De lezers bezochten het park, in 2015 verkozen tot het beste wildlife dierenpark in België, met de safaricar.

Het Wildpark – goed voor om en bij de 250 hectare – is het enige park in België waar je de Europese ‘big five’ kan bezoeken: de wolf, de bruine beer, de lynx, de Europese bizon en de veelvraat. Alle dieren leven in hun natuurlijke habitat. Het Wildpark heeft ook enkele adembenemende uitzichten en een hele bijzondere flora, ontdekten we al snel. Gelukkig hield de safaricar onderweg een paar keer halt zodat je kon uitstappen.

Enig privéslachthuis voor struisvogels

De dag werd afgesloten met een bezoek aan een struisvogelkwekerij. De struisvogelboerderij van Doneu is uniek in België aangezien de zaak autonoom functioneert. Zowel het reproductieproces als de incubatie van de struisvogeleieren wordt ter plaatse afgehandeld. Zaakvoerders Jacques en Lydia zijn de trotse eigenaars van het enig privéslachthuis voor struisvogels in België.

De geanimeerde uitleg van Jacques kon de lezers meer dan bekoren. De kwekerij, goed voor zeven arbeidsplaatsen, telt meer dan 400 struisvogels. Eén struisvogelei is goed voor om en bij de 120 pannenkoeken. Uiteraard kon een proevertje van zo’n pannenkoek niet ontbreken, net als een mals stukje struisvogelpaté. Geladen met flink wat porties paté vertrok de autocar weer richting Roeselare.

(MF)

De lezersreis naar de Grotten van Han, het Wildpark en de struisvogelkwekerij was een samenwerking tussen Reizen Suffis en Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier