Europees president bekent aan de studenten van het Brugs Europacollege dat hij de ruit van het Spaans consulaat verbrijzelde met een steen

Rector Jörg Molnar verwelkomt de Spaanse onderwijsminister Inigo Mendez en president Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. (Foto FP) © Benny Proot
Redactie KW

“De Europese Unie behoedt ons continent al 70 jaar van oorlog. Ik hoop dat de Brexit andere lidstaten niet op verkeerde gedachten brengt”, zei Europees president Jean-Claude Juncker, deze middag tijdens de openingsceremonie van het Europacollege in het Concertgebouw in Brugge.

Burgemeester Renaat Landuyt leerde deze ochtend de studenten van het Europacollege de zin ik ben van Bruhhe uitspreken. Rector Jörg Monar droeg dit academiejaar op aan de Britse econoom John Maynard Keynes, die precies 70 jaar geleden overleed en durfde internationaal te denken en buiten de lijntjes te kleuren om problemen tijdens de Grote Depressie op te lossen : “Hij bedacht oplossingen die zowel de werklozen als de ondernemers ten goede kwamen. Hij bepleitte overheidsinvesteringen om de werkloosheid te verminderen en de crisis te bezweren.”

Brexit

Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie, zei dat Europa de financiële crisis doorstaan had dank zij de euro. Hij bepleitte een EU die zich enkel met belangrijke topics (defensie, handel) inlaat en zich niet moeit met het dagelijkse leven. Hij waarschuwde de Britten na de Brexit : “Als ze toegang tot de Europese markt wensen, moeten ze vrij verkeer van personen toelaten.” Over de vluchtelingencrisis zei hij : “Liever investeren in Afrika dan Afrikanen laten verdrinken in de middellandse zee.”

Slagveld

Bovendien bekende hij aan de studenten van het Europacollege dat hij ooit een steen door de ruit van het Spaans consulaat gooide :”In de jaren ’70 waren Spanje en Portugal nog dictaturen. Toen ik politiek actief werd, telde de EU amper tien lidstaten. Europa is nu in crisis, maar blijft wereldwijd een model. Ooit was Europa een bloedig slagveld. Dank zij de EU is er al 70 jaar vrede. Dat is niet zo vanzelfsprekend en misschien moeilijk uit te leggen aan een generatie die nooit oorlog gekend heeft in “Europa”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier