Elise combineert pesto met zelfgemaakte focaccia

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Zoals de Italiaanse focaccia van Elise Delbeke uit Sint-Eloois-Vijve.

Bij de pesto van amandel en paprika die vorige week in deze rubriek stond, kan je crackers of toastjes serveren. Maar ook een zelfgemaakte focaccia is een heerlijke optie.

“Moeilijk is het niet, het vergt alleen wat tijd. Als je wil, kan je er ook Italiaanse kruiden aan toevoegen. Schuif het brood in de oven net voor je gasten aankomen, dan ruikt je huis extra lekker”, tipt Elise.

Elise combineert pesto met zelfgemaakte focaccia

RECEPT

INGREDIËNTEN

– 12 gram verse gist

– 5 gram suiker

– 500 gram bloem type 00

– 7 gram zout

– 7 gram bruine suiker

– 50 ml olijfolie

– 1 eetlepel zout vermengd met 50 ml water

WERKWIJZE

Los de gist en de suiker op in 300 ml lauw water.

Meng de bloem, het zout en de bruine suiker.

Voeg het gistmengsel toe en kneed met de keukenrobot of met de hand. Voeg 50 ml olijfolie toe en kneed alles tot een elastisch deeg.

Laat het deeg afgedekt een uur rijzen, sla het dan plat en leg het op een ingevet bakblik met olijfolie. Draai na 20 minuten het deeg om en druk het met je vingertoppen en de handpalm naar de zijkanten van het bakblik.

Maak met je vingers diepe putjes in het oppervlak van het deeg. Verdeel een tweetal lepels olijfolie en een beetje van het zoutwater over het deeg tot de putjes helemaal gevuld zijn. Zo behouden die hun vorm tijdens het bakken. Laat het deeg nog 30 minuten rijzen.

Bak 10 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven op 240°C tot de bovenkant goudbruin is. Verlaag de temperatuur naar 180°C en bak nog 5 minuten verder.