Eerste West-Vlaams wijkgezondheidscentrum gaat vandaag officieel van start in Brugge

Stefan Vankerkhoven

Vandaag vindt de officiële start plaats van het eerste Brugs wijkgezondheidscentrum de Bruggen langs de Blankenbergse Steenweg in Brugge. De initiatiefnemers, vier Brugse huisartsen, kregen hun erkenning net voor minister van volksgezondheid Maggie De Block andere projecten uit besparingsoverwegingen blokkeerde.

In andere provincies bestaan er al jaren wijkgezondheidscentra, waar huisartsen, verpleegkundigen en andere zorgverstrekkers onder één dak samenwerken aan de gezondheid van bewoners uit een welomschreven wijk. Voor de Bruggen is dat de Brugse wijken Sint-Pieters en Christus-Koning. Het nieuwe wijkgezondheidscentrum begeleidt 3.500 patiënten. Het is naar wij weten het eerste wijkgezondheidscentrum in de provincie West-Vlaanderen.

Vier huisartsen

Concret gaat het om een initiatief van vier huisartsen : Lieve Callewaert, Ann Cleeren, Hanne Cloetens en Niek Vervaeck. Zij worden aangevuld met andere zorgverstrekkers en hulpverleners : twee dokters in opleiding, een coördinator, drie verpleegkundigen, twee administratieve medewerkers, een diëtiste, een pedicure en twee psychologen.

Een van de redenen om in Sint-Pieters met een wijkgezondheidscentrum te starten is om de drempel tot de gezondheidszorg vor de meest kwetsbare Bruggelingen te verlagen. Dr. Ann Cleeren ervaart dat mensen met een laag inkomen uit financiële overwegingen zelfs een bezoek aan een huisarts uitstellen, ook al kunnen zij via het derdebetalersysteem voor 1 euro bij alle dokters terecht.

Een wijkgezondheidscentrum werkt met een forfaitair betalingssysteem. De patiënt betaalt niet langer zelf voor de consultaties en de huisbezoeken. Het wijkgezondheidscentrum ontvangt van de mutualiteit een vast bedrag per ingeschreven patiënt. “Het is een optimalisatie van de gezondheidszorg. Al naargelang van de leeftijd en het ziektebeeld van de patiënt betaalt de mutualiteit ons een maandelijks bedrag uit”, aldus de artsen.

Te duur ?

Precies daar wringt het schoentje volgens minister De Block. Zij vreest dat dit systeem tot te veel onnodige bezoeken aan huisartsen zal leiden, met bijgevolg extra kosten voor de ziekteverzekering. Vandaar dat ze nieuwe initiatieven on hold gezet heeft, in afwachting van een audit.

Maar volgens dr. Ann Cleeren blijkt uit wetenschappelijke studies dat dit systeem van wijkgezondheidscentra onze samenleving zeker niet meer kost dan het traditionele systeem. “Integendeel : ervaringen van andere gezondheidscentra in Vlaanderen leren ons dat dit nieuwe systeem niet leidt tot een stormloop naar de dokters.”

Meer in KW, editie Brugsch Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier