Eerste uur gratis parkeren op twee parkings in centrum Oostende

Redactie KW

Oostende wijzigt het vernieuwde parkeerbeleid nog op enkele punten. Zo zal je op de parkings Mijnplein en Visserskaai het eerste uur gratis kunnen parkeren.

Het stadsbestuur maakte al in september enkele wijzigingen aan het parkeerbeleid bekend, die vanaf 1 april van kracht worden. Algemene principes zijn dat het bovengronds parkeren bedoeld is voor kortparkeren en bewoners en het langparkeren bij voorkeur ondergronds of op randparkings gebeurt. Ook wil de stad dat mensen de juiste prijs betalen voor de gebruikte parkeertijd.

Het betalend parkeren bovengronds wordt met een uur uitgebreid tot 20 uur en het aantal betaalzones vermindert van vier naar drie. In de oranje (duurste) zone betaal je 1,40 euro voor het eerste uur en 2,10 euro voor het tweede uur met een maximum van 3,50 euro. Dat is meer dan vroeger, maar volgens het stadsbestuur is Oostende in vergelijking met andere centrumsteden nog altijd goedkoop. Inwoners en eigenaars van een tweede verblijf kunnen bovendien een jeton krijgen om 30 minuten gratis te parkeren op het openbaar domein.

Eerste uur gratis

In kleinhandelszones, voor de dagelijkse boodschappen, zullen een 100-tal parkeerplaatsen uitgerust worden met sensoren voor gratis ultrakort parkeren, maximum 20 minuten. Voor de parkings Mijnplein en Visserskaai – die de stad mee beheert – en de Centrumparking (onder het Europacentrum) komt een nachttarief van maximum 5 euro van 19.30 tot 9 uur. In de parkings Mijnplein en Visserskaai zal je de eerste twee uren betalen per minuut en vanaf dan per kwartier.

Nieuw is dat je buiten de maanden juli en augustus op de parkings Mijnplein en Visserskaai het eerste uur gratis parkeert. In de zomermaanden gelden de tarieven van 1,30 euro voor het eerste uur en 2,10 euro voor het tweede uur, dus iets goedkoper dan bovengronds. “Dat houdt een serieuze korting in”, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte. “Wie vroeger anderhalf uur op de parking Mijnplein parkeerde, telde 4,30 euro neer. Met de nieuwe regeling zal dat – buiten de zomermaanden – slechts 1,10 euro zijn.”

NMBS-parking

De stad maakte ook afspraken met de NMBS omtrent de nieuwe NMBS-parking ter hoogte van het station, die begin april opent. Deze parkeerhaven beschikt over 680 plaatsen en zal tijdens de weekends – met uitzondering van de weekends in kerst-, paas en zomervakantie – een shoppingtarief invoeren van 1,50 euro voor vier uur. Na het vierde uur wordt het normale tarief van 1,50 euro per uur toegepast. Zodra de NMBS-parking open is, wordt de Strandparking (de randparking achter het station) gesloten, behalve op heel drukke dagen. Dan zal je er voor 3 euro per dag kunnen parkeren.

Op de NMBS-parking wordt ook een abonnement voor werknemers en bedrijven van 30 euro per maand ingevoerd. Hiervoor moet je wel een certificaat van het Economisch Huis kunnen voorleggen dat je in het stadscentrum werkt. Voor treinabonnees kost een maandkaart 20 euro.

Zorgverstrekkers

Ook voor zorgverstrekkers wordt de voorziene regeling nog aangepast. De parkeerkaart die wordt ingevoerd, zal geen 300, maar 200 euro per jaar kosten. Daarmee kan je gratis maximum een uur parkeren op de plaatsen voor zorgverstrekkers, voor ultrakortparkeren en op alle bovengrondse parkeerplaatsen in het centrum die niet voor een andere doelgroep gereserveerd zijn. “Zorgverstrekkers die minder in het stadscentrum moeten zijn, kunnen ook nog opteren voor voor een gratis parkeerkaart die hen toelaat om op parkeerplaatsen voor zorgverstrekkers of op bewonersplaatsen te parkeren, maar tegen betaling”, legt schepen Jean Vandecasteele uit.

Daarnaast wordt nog een systeem uitgewerkt om zorgverstrekkers te laten parkeren voor garages en opritten van particulieren. De regeling voor zorgverstrekkers gaat in op 1 mei, alle andere wijzigingen liggen op 27 maart voor op de gemeenteraad en worden normaliter op 1 april van kracht. “De extra aanpassingen zijn er nog gekomen na de enquête ‘Kom uit je schelp’, waarin het parkeerbeleid als groot pijnpunt werd ervaren”, vertelt de burgemeester.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier