Eerste steen European Food Centre gelegd

Redactie KW

Op maandag 28 september werd de eerste steen gelegd van het European Food Centre. Voor de nieuwbouw van de eigenlijke vismijn is het wachten op een verhuizing van het VLIZ.

Maandag werd de eerste steen gelegd van tien redersateliers en tien pakhuizen voor aanverwanten diensten en watergebouden activiteiten, zoals wisselstukken, scheepsonderhoud… De oppervlakte van dit gebouw bedraagt 4.600 m². en de kostprijs 3 miljoen euro. “8 van de 20 ruimtes zijn al gereserveerd door Oostendse reders”, zegt Marie-Jeanne Becaus-Pieters, ceo van de Vlaamse Visveiling. “Ook voor de aanverwante diensten is er zeker interesse.”

VLIZ

In een tweede fase wil de Vlaamse Visveiling een nieuwe vismijn en kantoren bouwen. Het wordt een gebouw van 5.000 m², dat 6 miljoen euro zal kosten en ook nog eens voor 2,4 miljoen euro zal worden uitgerust. voor infrastructuur, parkings en kade rondom wordt nog eens 6,3 miljoen euro voorzien. De bestaande gevel van de vismijn blijft behouden. De nieuwe vismijn moet in de plaats van het VLIZ komen en daar knelt voorlopig nog het schoentje. De Vlaamse regering heeft nog geen middelen voorzien voor de verhuizing van het VLIZ, het provinciaal ankerpunt Kust en het Unesco-kantoor.

“De Oostendse vertegenwoordigers in de Vlaamse meerderheid, Björn Anseeuw (N-VA), Johan Verstreken (CD&V) en ikzelf zullen vandaag nog een brief sturen aan onze Vlaamse ministers Muyters, Schauvliege en Turtelboom om aan te dringen op een definitieve beslissing”, zegt staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein. “Wij hebben al geregeld met onze mensen over deze zaak gesproken en er liggen meerdere pistes op tafel.” (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier