ECS European Containers neemt 2XL in Zeebrugge over

22/05/17 om 12:05 - Bijgewerkt om 12:03

ECS European Containers neemt in afwachting van de Brexit het logistiek bedrijf 2XL in Zeebrugge. De nieuwe fusiegroep telt meer dan 1.000 medewerkers en wil een omzet van 400 miljoen euro halen.

ECS European Containers neemt 2XL in Zeebrugge over

De Zeebrugse logistieke bedrijven ECS European Containers en 2XL hebben een akkoord bereikt om samen te gaan en één Europese logistieke groep te vormen. ECS verwerft alle aandelen van 2XL. "Met het verschepen van 400.000 containers per jaar naar Engeland zullen we in de Top 3 van de trafieken met de UK zitten", zegt Pieter Balcaen, CEO van ECS.

Blauwe banaan

Momenteel is ECS - het bedrijf van de familie De Dijcker - goed voor een omzet van 300 miljoen ton : 700 personeelsleden staan in voor het transport van 275.000 containers per jaar. "60% van onze trafieken gaan naar Engeland, 15% naar Ierland, de rest via het spoor van en naar Duitsland, Oostenrijk en Italië. "Wij zijn actief binnen hetgeen in de transportsector de 'blauwe banaan' genoemd wordt", zegt Pieter Balcaen. 2XL staat voor een omzet van 100 miljoen euro, 120.000 containerladingen en 350 werknemers.

Voor zijn zestigste wou Jean Van Den Poel 2XL verkopen, aangezien zijn zonen andere professionele wegen ingeslagen zijn : "2XL en ECS zijn niet zozeer concurrenten, ze zijn eerder complementair aan elkaar. ECS is een puur transportbedrijf, 2XL is gespecialiseerd in warehousing en logistieke oplossingen op maat voor onze klanten. We stockeren goederen in onze distributiecentra."

Brexit

Volgens Jean Van den Poel, die nog enkele jaren het samengaan van beide bedrijven zal begeleiden, is de fusie een unieke opportuniteit om een sterke Europese groep in Zeebrugge te verankeren en zich te wapenen tegen de Brexit :

"Door de sterktes van beide bedrijven te combineren biedt de nieuwe groep een compleet dienstenpakket aan voor intermodaal transport, warehousing en duurzame logistieke oplossingen. Een ECS-trein zal kunnen binnenrijden in het logisitiek centrum van 2XL, waar een container volgestouwd wordt op maat van de klanten : met palletten bier, fruitsap, pampers.... Die worden rechtstreeks geleverd aan de eindbestemmeling, de Britse retailsector. Dank zij ons uniek concept zijn er geen distributiecentra meer nodig in Engeland. Onze manier is tot 30% goedkoper, dat zien de Britten ook wel in. Getuige hiervan is dat 2XL dit jaar 15% groei verwacht."

Vacatures

Pieter Bulcaen benadrukt : "Onze fusie is geen herstructureringsoperatie. De samensmelting gaat niet ten koste van de werkgelegenheid. Ons motto is 1+1 = 3. Wij zijn groeiperspectieven op korte en lange termijn. We zoeken trouwens nieuwe medewerkers om dit nieuwe verhaal uit te bouwen. Er staan tientallen vacatures op en voor truckchauffeurs, magazijnier en hoger geschoolde profielen."

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!