Drie favorieten in eerste klasse B en Cercle Brugge en KSV Roeselare mikken ook op een stek in de top vier

© VDB
Wouter Vander Stricht

Vanavond trapt KSV Roeselare de competitie in eerste klasse B op gang tegen SK Lierse, zondag ontvangt Cercle Brugge gedoodverfd titelfavoriet Antwerp in de topper van de eerste speeldag. Een minicompetitie met acht ploegen die vier keer tegen elkaar spelen. Het nieuwe format geeft de vroegere tweede klasse zeker een nieuw elan. En Cercle Brugge en KSV Roeselare hopen zich in de eerste vier te voetballen.

Al 20 jaar werd er gekissebist over hoe het Belgische profvoetbal er moest uitzien. 34 profploegen in een landje als het onze, het is uiteraard veel te veel. Maar waar in andere landen competities al langer hervormd werden, waar de scheiding tussen amateurs en profs al veel langer netjes geregeld is, moest in onze compromis-natie heel water door IJzer en Maas stromen om eindelijk tot een voorstel te komen dat op een consensus kon rekenen.

En dat voorstel kwam van een Mandelzoon, Johan Plancke, ceo bij KSV Roeselare. Het hele land doorkruiste hij, op zoek naar steun voor zijn voorstel. Bij onze topclubs lagen ze er niet wakker van, enkel play-off 1 interesseert hen. Een eerste klasse A met 16 ploegen en eerste klasse B met acht ploegen is het resultaat. In eerste klasse A verandert er weinig, behalve dat er slechts één ploeg zakt en dat verklaart ook mee waarom Johan Plancke van de eersteklassers de steun kreeg voor zijn puzzelwerk.

“Op scouting zullen de ploegen in eerste klasse B alvast kunnen besparen, er zijn slechts zeven tegenstanders”

Het levert dit jaar ook wel een wat gekke competitie op in eerste klasse B. De ploegen spelen sowieso vier keer tegen elkaar, wie in de playdowns (de nummer 5 tot en met 8) terecht komt, speelt daar ook nog eens twee keer tegen de anderen. Maar de hoop van zowel KSV Roeselare als Cercle Brugge is om die eerste vier te halen. Wie het duel tussen de twee periodekampioenen wint, promoveert. De andere drie ploegen uit de top vier mogen aan play-off 2 deelnemen en zo weer wat proeven van de ‘echte’ eerste klasse.

Tot de favorieten behoren onze West-Vlaamse teams niet. Die eer is weggelegd voor Antwerp, OH Leuven en SK Lierse. Met de inbreng van Xiu Li Hawken beschikt Roeselare over meer financiële mogelijkheden, bij Cercle Brugge gaat voorzitter Frans Schotte er prat op dat zijn club schuldenvrij is. En dat is niet evident in de voetbalwereld. Vast staat dat we straks een spannende competitie krijgen met heel wat ploegen die aan elkaar gewaagd zullen zijn en hopelijk lokt dat ook het nodige volk naar Schiervelde en Jan Breydel.