De Zwaan in Poelkapelle mag een jaar blijven staan

"De bouwpromoter wil de plaatselijke verenigingen de kans geven om het gebouw te gebruiken en dat komt ons goed uit", zegt Laurent Hoornaert van het kermiscomité. © CJD
Redactie KW

Café De Zwaan moet binnenkort plaats maken voor moderne appartementen. Maar uit respect voor het oorlogsverleden van Poelkapelle heeft de nieuwe eigenaar beloofd te zullen wachten met de sloop tot de herdenkingsevenementen achter de rug zijn.

Café De Zwaan in het centrum van Poelkapelle heeft een bewogen verleden gekend. Al generaties lang maakt het deel uit van het dorpszicht. Bij heel wat inwoners roept het pand mooie herinneringen op. Maar in de laatste 15 jaar hebben maar liefst zes cafébazen vergeefs geprobeerd om de zaak nieuw leven in te blazen. Intussen staat het café er al een tijdje verlaten bij. De laatste cafébaas trok in 2015 de deuren achter zich dicht en sindsdien werd er geen pintje meer getapt.

Appartementen

Eerder dit jaar diende de nieuwe eigenaar van het gebouw, de firma C&C Construct uit Deerlijk, een bouwaanvraag in bij het gemeentebestuur. Toen bleek dat De Zwaan misschien plaats zou moeten maken voor een appartementsblok, stegen er op sociale media heel wat boze stemmen op. Er werd gevreesd dat het dorpszicht drastisch zou veranderen bij het slopen van het café. “Dat zou doodzonde zijn, met alle herdenkingsevenementen die gepland staan in 2017”, vond toen ook Laurent Hoornaert, die voorzitter is van het kermiscomité, maar ook betrokken is bij het crowdfundingproject van het tankcomité. Bouwpromotor Carlos Beyls van C&C Construct is zich bewust van het belang van het oude gebouw voor Poelkapelle.

“Het café zal plaats- maken voor acht appartementen met evenveel garages”

“Ik begrijp de reactie van de dorpsbewoners, die heel wat herinneringen hebben aan het café, maar het gebouw is klaar voor de sloop. Het gebouw kent een bewogen geschiedenis, maar in tegenstelling tot wat velen denken, is dit geen gebouw van voor of tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het café dat op de oudste postkaarten staat, droeg weliswaar dezelfde naam, maar telde twee verdiepingen en was niet hetzelfde als het café dat er op vandaag staat. Dat werd pas in de periode van de wederopbouw opgetrokken. Het café zal hoe dan ook plaats maken voor acht appartementen met evenveel garages, maar uit sympathie voor de Poelkapellenaars, wachten we tot de herdenkingsfestiviteiten van 2017 achter de rug zijn. We hebben samen gezeten met verschillende verenigingen en hebben toegestemd om het café nog ter beschikking te stellen.”

Herdenking 2017

Een mooi gebaar, dat in Poelkapelle enthousiast wordt onthaald. “Nadat we met de bouwpromotor hadden samen gezeten, zijn we tot een compromis kunnen komen waar iedereen zich goed bij voelt”, aldus Laurent Hoornaert. “De bouwpromotor wil de plaatselijke verenigingen de kans geven om het gebouw te gebruiken en dat komt ons goed uit, want 2017 belooft een bijzonder druk jaar te worden voor Poelkapelle. We hebben niet alleen de Guynemerfeesten in september, maar ook de herdenking van de tankaanval op Poelkapelle in oktober. De verenigingen slaan de handen in elkaar om er het beste van maken. Voor ons is het een hele opluchting dat de nieuwe eigenaar van De Zwaan zich zo positief heeft opgesteld.”

(CJD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier