CAW: “Stop multibelactie in Oostende”

Het CAW vraagt het stadsbestuur van Oostende te stoppen met de multibelactie. © HH
Redactie KW

Het CAW Noord-West-Vlaanderen roept het stadsbestuur van Oostende op om de multibelacties te stoppen.

In april 2015 startte de stad gecoördineerde acties, waarbij panden met meerdere bellen grondig gecontroleerd worden. De dienst Wonen en soms ook Stedenbouw van de stad, de wijkpolitie, de brandweer en een inspecteur van Wonen Vlaanderen of van de Vlaamse Wooninspectie gaan samen op pad en bezoeken wekelijks een vijftal panden. Ook het parket is op de hoogte. De stad geeft zichzelf vijf jaar tijd om zo 1.000 woningen te controleren. Maar het CAW plaatst vraagtekens bij de actie.

“Kamerwonen voorkomt dakloosheid”

“Al enkele jaren stellen wij vast dat er een tekort is aan betaalbare kwalitatieve woningen voor mensen met een laag inkomen in onze regio”, zegt Tine Wyns. Door de instroom van erkende vluchtelingen wordt de druk op de private woningmarkt nog groter. Caritas International huurt ondertussen woningen voor mensen die in de asielprocedure zitten. Dat verhoogt nogmaals de druk op de al krappe private woningmarkt.”

“De multibelactie doet daar nog een schep boven op. Alle huizen met meerdere woonentiteiten komen door deze actie zwaar onder druk. In een stedelijk woonaanbod dient kamerwonen een plaats te hebben. Kamerwonen voorkomt in veel gevallen dakloosheid. Volgens ons is de bedoeling van deze acties een kwetsbaar publiek uit Oostende weg te houden. Uiteraard dienen deze woningen in orde te zijn met de normen van brandveiligheid en woonkwaliteit, maar er bestaat nog een middenweg”, is de overtuiging van Tine Wyns. “Als CAW zouden wij dan ook uitdrukkelijk willen vragen aan de stad Oostende om de multibelactie definitief stop te zetten en nog enkel in te zetten op controles inzake brandveiligheid, huisjesmelkerij en leegstand.”

“Kwaliteit verhogen”

“Het CAW vraagt ons enkel te controleren op brandveiligheid en woonkwaliteit, maar dat is precies wat wij doen met de multibelactie”, reageert burgemeester Johan Vande Lanotte. “Wij voeren geen actie tegen kamerwonen, maar controleren of woningen in orde zijn met brandveiligheid en huisvestingsnormen. Wel zijn panden soms ingedeeld in vijf woningen, terwijl dat er hoogstens drie of vier mogen zijn. Daar komt dan een woongelegenheid minder. Zo zijn minder woningen beschikbaar voor het laagste inkomenssegment.”

“Het kan dat sommige mensen uit Oostende wegtrekken, maar niet massaal. Wij verhogen ook het aantal huurwoningen via het sociaal verhuurkantoor. Maar andere steden mogen ook iets doen“, aldus Johan Vande Lanotte. “Wij treden niet op tegen louter het feit dat de woningen zijn ingedeeld. Het gaat over woonkwaliteit, vochtigheid, brandveiligheid… of het indelen van het pand in te veel entiteiten. Wij zijn streng, maar ons beleid is niet gericht op het uitstoten van mensen, wel op het verhogen van de woonkwaliteit. Slechte woningen behouden, dat is een heel vreemde invulling van sociaal beleid.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier