Brugse stadsrekening vertoont een overschot

Stefan Vankerkhoven

Halverwege de legislatuur legt de Brugse schepen Boudewijn Laloo een gezond rapport van de stadsfinanciën voor : een resultatenrekening in balans én een daling van de Brugse stadsschuld tot 88 miljoen euro.

Jaarlijks legt elk stadsbestuur en regering een begroting voor. Maar dat is slechts een raming die de intenties van het stadsbestuur of de regering weerspiegelt. Ze kan dus gemanipuleerd worden.

De Brugse financiënschepen Boudewijn Laloo (CD&V) legt vanavond aan de gemeenteraad het uiteindelijk financieel resultaat van de stadsfinanciën eind 2015 voor. “In tegenstelling tot het geramde budget zegt de stadsrekening zwart op wit hoe Brugge er in werkelijkheid financieel voor staat”, aldus Laloo.

De Brugse stadsrekening bedraagt 1 miljard euro

Op 31 december 2015 stond de derde grootste stad van Vlaanderen er uitstekend voor, met een balanstotaal van 956 miljoen euro. “We voldoen aan de decretale verplichtingen, die een financieel evenwicht eisen. De stadskas heeft zelfs een overschot van 23 miljoen euro. “We beheren onze centen als een goede huisvader. We hebben zelfs nog een ‘potje’ van 73 miljoen over. Onze stadsschuld bedraagt amper 88 miljoen euro. En dat voor een stad met 1554 personeelsleden”, aldus Laloo.

De Brugse financiënschepen benadrukt dat de stadsfinanciën gezond blijven, ondanks de besparingen van de hogere overheden : “Door Vlaamse besparingen krijgen wij bijvoorbeeld 230.000 euro minder subsidies voor jeugd, sport en cultuur. We hebben die tekorten zelf opgevangen.”

“En toch kunnen wij de stadsbelastingen niet verlagen. We moeten ons voorbereiden op de tax shift, de Turteltaks en minder inkomsten uit het gemeentefonds”, aldus Boudewijn Laloo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier