Brugse stadsdiensten communiceren slecht

© Benny Proot
Redactie KW

De communicatie naar de burger toe loopt mank bij diverse Brugse stadsdiensten en bij de lokale politie. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Brugse ombudsman Marc Carlier.

Vorig jaar steeg het aantal contacten van burgers met de diensten van de Brugse Ombudsman met 4% naar 1.421 meldingen. “Het aantal tweedelijnsklachten daalde weliswaar naar 271 dossiers – dat is met 6%”, zegt Marc Carlier. “Het is de vijfde daling op een rij en betekent een structurele verbetering. Door al jaren op dezelfde nagel te kloppen is er een toegenomen bewustzijn bij de stadsdiensten, politie en OCMW dat klantvriendelijkheid en klantgerichtheid prioritair zijn.”

Gegronde klachten

“Desondanks kunnen wij niet zo’n goed rapport geven als in het boerenjaar 2014. Want onze diensten zagen zich genoodzaakt meer klachten – 80 – gegrond te verklaren. Dat is 30% van alle dossiers, terwijl het in 2014 om amper een kwart van de meldingen ging. “

“Drie vierden van de klachten gaan over stadsdiensten. Is er reden tot grote bezorgdheid ? Neen ! De stijging is grotendeels te wijten aan het feit dat de ombudsdienst meer meldingen voor de Wegendienst diende over te nemen. Van zodra de Wegendienst niet binnen de zestig dagen antwoordt op een klacht, komt die automatisch bij de Ombudsman terecht.”

Wegendienst

Volgens Marc Carlier roepen de Wegendienst (nummer 1 inzake aantal klachten)en de Groendienst personeelstekort in als reden waarom ze er niet in slaagden meldingen op tijd af te handelen. “Ik hoop dat de fusie van Wegendienst, Groendienst en Stadsreiniging tot de cluster Openbaar Domein, met één poule van arbeiders, tot sneller en flexibeler inspelen op de noden zal leiden”, aldus de ombudsman.

Marc Carlier stelt in elk geval vast dat de Bruggeling zeer gevoelig is voor de kwaliteit van het openbaar domein : “De top 10 bestaat uit meldingen over voetpaden, wegdek, riolering, afval en straatgroen.”

“De belangrijkste conclusie van mijn jaarverslag is dat de stad Brugge meer moet inzetten op communicatie : “Een derde van alle klachten gaat over een gebrek aan communicatie en informatieverstrekking door de stadsdiensten. Dat vergt bewustwording en een andere attitude van de stadsambtenaren.” (SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier