Brugs moskee barst uit zijn voegen

Redactie KW

Brugge telt een moskee. De private woning in de Diksmduise Heirweg in Sint-Andries die dienst doet als gebedshuis voor moslims, barst uit zijn voegen.

“We moeten dringend op zoek naar een nieuwe locatie voor onze Brugse moskee. Een leegstaande kerk misschien ? Nu al moeten wij vragen aan de moslima’s om thuis te bidden. Als noodoplossing hebben wij tijdelijk een grote tent in onze tuin gezet.”

Dat zegt Aziz Karim Rajput, voorzitter van de vzw Cultureel Islamitisch Centrum. Deze Jabbeekse garagehouder – een Ugandese vluchteling die in 1972 uit Afrika vluchtte om aan de klauwen van dictacto Amin Dada te ontsnappen – stond in 1998 aan de wieg van de Brugse moskee. ZE kan slechts 250 biddende islamieten herbergen, terwijl er nood is aan een plek voor 500 moslims.

Het Cultureel Islamitisch Centrum kijkt hoopvol naar het Brugs stadsbestuur voor een ruimer onderkomen.

Moslimschool

De vzw Almina, die aan bekeerde vrouwen Arabisch onderricht geeft, mag op zaterdagnamiddag zes klasjes gebruiken in het Sint-µandreas Institutu op de Garenmarkt. maar ook dat velriep niet van een leien dakje. “Telkens als Bruggelingen hoorden dat moslims een schooltje wilden oprichten, weigerden zij”, zegt initiatiefneeemster Hedi Gevaert. (SVK)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie Brugsch Handelsblad)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier