Bouw van nieuw jeugdheem te Brielen uitgesteld

Het oude jeugdheem blijft nog een tijdje staan. © EG
Redactie KW

Protest van buurtbewoners en een oninteressante aanbesteding zorgen ervoor dat de jongeren van Chiro en KLJ Brielen nog een beetje zullen moeten wachten op hun nieuw lokaal.

In het nieuwe heem zouden de jongeren van Chiro Brielen en KLJ Elverdinge een nieuw onderkomen krijgen en zou tegelijk een openbaar toilet worden geïntegreerd. De oude loods in de Kerkweg, die niet meer aan de standaardvereisten voldoet, zou plaats maken voor een nieuw, ecologisch en duurzaam gebouw. Er zou gewerkt worden met een houten skelet en de muren zouden worden opgebouwd met de veelbesproken ‘strobouwtechniek’.

Toen de vooruitstrevende plannen voor het nieuwe jeugdheem in Brielen in het voorjaar bekend werden gemaakt, was de schepen van jeugd, Eva Ryde, nog heel optimistisch over de uitwerking van het project. “In het beste geval kan het gebouw er dit jaar nog staan”, klonk het toen. Maar dat was buiten de waard van de bewoners van de Kerkweg gerekend. Zij bundelden hun vragen en bekommernissen in een brief, gericht aan het stadsbestuur, waarbij ze er op aandrongen inspraak te krijgen bij het project. Tegelijk drukten ze hun vrees uit voor de impact die het heem zou hebben op de doorgang voor het verkeer.

Vertraging

Nu blijkt dat de bouw nog door een ander struikelblok wordt bemoeilijkt. “Vanuit het schepencollege hebben we de voorgestelde aanbesteding moeten afkeuren. We konden ons niet vinden in het voorstel en dat levert nu wel een jammerlijke vertraging op. Hierdoor wordt de startdatum voor de afbraak vooruit geschoven. We werden dan misschien genoodzaakt om de uitvoering uit te stellen, maar de plannen blijven ongewijzigd in vorm en plaats. Maar het heeft ook voordelen, want deze vertraging houdt in dat we meer tijd hebben om samen te gaan zitten met de bewoners. Wij hebben al individueel met de mensen gesproken, maar plannen nu ook een nieuw overleg, zodat we samen een oplossing kunnen zoeken voor de extra drukte die de werken in de straat zullen geven.”

Hoge prijs

De schepen legt uit dat de aannemer die de werken wilde uitvoeren een erg hoge prijs had voorgesteld, doordat er slechts een beperkte tijd voor de uitvoering van de werken was voorzien. “Het is erg jammer dat de uitvoering van het project nu wordt uitgesteld, maar door de aannemers nu meer tijd en ruimte te geven, hopen wij dat dit de prijs naar omlaag zal halen en dat we nu betere voorstellen zullen binnen krijgen.” Toen het project voor het eerst werd voorgesteld, kwam het voorstel vanuit het stadsbestuur om de verenigingen en de Brielenaars de kans te geven om te participeren bij de uitwerking. “Doordat de afbraak wellicht niet meer voor dit jaar zal zijn, werden er nog geen concrete afspraken voor zo’n samenwerking gemaakt. Dat heeft uiteraard weinig zin, zolang er geen nieuwe aanbesteding op tafel ligt en we niet precies weten wanneer de werken zullen starten. Maar we hopen nog steeds dat de jeugdverenigingen, geïnteresseerde dorpsbewoners en de scholen zich bereid zullen verklaren om mee te helpen bouwen aan het nieuwe jeugdheem.”

(CJD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier