Beschut wonen in ex-klooster in Oostende

We zien v.l.n.r. schepen van Ruimtelijke Ordening Kurt Claeys met coördinator Greet Verhellen, ondervoorzitter Lieven Vermeulen en bestuurder Willy Sibiet van de vzw Beschut Wonen Oostende-Westkust. (Foto HH)
Redactie KW

Het voormalige klooster aan de Aartshertogstraat in Mariakerke wordt gerenoveerd tot pand met tien studio’s waar mensen met een psychische kwetsbaarheid beschut kunnen wonen.

Het oude kloosterpand sluit aan bij de basisschool van het Onze-Lieve-Vrouwcollege en dateert van 1938. Tot 2008 verbleven er kloosterzusters en daarna werd het pand gekocht door de vzw Beschut Wonen. Momenteel bevinden zich er tien kamers en twee studio’s voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.

“We willen het pand renoveren en de tien kamers en twee studio’s vervangen door tien studio’s, eigenlijk éénkamerappartementen”, aldus ondervoorzitter Lieven Vermeulen en bestuurder Willy Sibiet van de vzw Beschut Wonen Oostende-Westkust. “Momenteel beschikken de meeste bewoners hier over een bescheiden kamer en gemeenschappelijke keuken, sanitair en leefruimte. Je kan het vergelijken met een studentenkamer. We willen onze bewoners meer comfort en een individueler leven bieden. Dat is ook wat de meesten verkiezen. In de kamers zijn er vaak lege plaatsen.”

In januari starten

“Wij hebben nu een vergunning verleend voor negen studio’s, maar er komt nog een gewijzigde aanvraag voor tien studio’s”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Kurt Claeys. “Door de begeleiding die aan de psychisch kwetsbare mensen wordt geboden, heeft het gebouw een belangrijke maatschappelijke functie. Bovendien staat het op de erfgoedlijst van de stad. Met de toekenning van de vergunning houden we het Oostendse erfgoed in stand.”

De vzw Beschut Wonen Oostende-Westkust investeert 600.000 euro in de renovatie van het oude klooster en krijgt daarvoor geen subsidies. De werken moeten in januari starten en zullen ongeveer een jaar duren. De huidige bewoners krijgen tijdelijk een ander onderkomen. De vzw begeleidt 60 mensen, waarvan elf aan huis en 49 gehuisvest in zes panden, gehuurd of in eigendom: twee in Veurne, één in Nieuwpoort en drie in Oostende.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier