“Bang hart bij heropening snelwegparking Westkerke”

Burgemeester Ignace Dereeper op de nu nog gesloten autosnelwegparking in Westkerke: "Hier geen schrijnende toestanden." © HH
Redactie KW

Vanaf april wordt de autosnelwegparking in Westkerke weer geopend. Iets waar de omwonenden en ook burgemeester Ignace Dereeper van Oudenburg met een bang hart naar kijken.

De parking was tot voor de sluiting in juni 2014 een aantrekkingspool voor vluchtelingen. De burgemeester vreest dat aan tien vroeger gedane beloften rond veiligheid en netheid bij een heropening niet zal voldaan zijn. “Wij vernamen via de media dat de parking in Westkerke in april heropend wordt”, vertelt burgemeester Dereeper. “We namen contact op met de gouverneur en werden uiteindelijk uitgenodigd op een overleg, dat plaatsvond op 23 januari in Brugge. Het is de bedoeling om op de parkings van Jabbeke en Mannekensvere kortparkeren voor vrachtwagens in te voeren en dit om Veurne en Gistel te behoeden voor overlast op lokale wegen en op ambachtelijke zones. Maar in Westkerke zou langparkeren wel mogelijk zijn. Daar zou de parking binnen de huidige grenzen worden uitgebreid door groen in te ruilen voor extra verharding.”

Tien beloftes

“Nu al merken we dat groepjes van 10 tot 15 vluchtelingen in Oudenburg en Jabbeke gedropt worden, hier inkopen doen in de winkels en vervolgens weer verdwijnen. Als de parking heropend wordt, vrezen we weer een toestroom van tientallen vluchtelingen, die van hieruit in Oostende of verder willen raken. De omheining zou hersteld worden, maar zal die hoog en lang genoeg zijn om het terrein volledig af te sluiten?”, vraagt Ignace Dereeper zich af. “En er komt camerabewaking, maar garandeert dat voldoende toezicht? Bij de sluiting drie jaar terug beloofde het Agentschap Wegen en Verkeer tien maatregelen voor een eventuele heropening. Die bleven tot nu toe dode letter.”

“Het gaat over voldoende en goed onderhouden sanitaire voorzieningen – die zijn er vandaag niet, het regelmatig ophalen van alle afval en zwerfvuil, goed onderhouden van alle aanpalende openbare domeinen, polderbeken en groenaanplantingen, een stevige en voldoende hoge omheining over een langere afstand, zodat via autosnelweg of parking niemand op aanpalende terreinen kan, een degelijke openbare verlichting, meertalige infoborden, die vermelden dat inklimming zwaar bestraft wordt, voldoende camera’s die strikt worden opgevolgd, heel regelmatig toezicht van de federale politie, goede afspraken tussen de diverse politie en veiligheidsdiensten en regelmatige evaluaties en verscherpt toezicht aan de grenzen, zodat Westkerke niet wordt overrompeld.”

“Schrijnende toestanden”

“Ik heb alle begrip voor vluchtelingen, maar niet voor de runners die dikke winsten maken. Dat vind ik crimineel”, zegt Ignace Dereeper. “Maar we willen verhinderen dat de omwonenden weer geconfronteerd worden met mensen die ‘s nachts om water en voedsel komen vragen, wandelgangen in de maïs, schade aan teelten, het plunderen van fruitbomen… Er sliepen mensen in de struiken, wat tot schrijnende toestanden leidde. En een hele zone rond de elektriciteitscabine lag vol met uitwerpselen. Daarom vinden we dat deze maatregelen er moeten komen voor de parking weer wordt opengesteld.”

“Deze uitrusting is noodzakelijk omdat de runners en mensenhandelaars zullen beseffen dat Oudenburg voor hen niet het beloofde land is en taferelen van uitgebuite vluchtelingen en vrouwen met kleine kinderen ons bespaard blijven. Menswaardigheid en respect zijn ook in Oudenburg de norm en ambitie. We willen onze verantwoordelijkheid opnemen als alle voorzorgsmaatregelen genomen zijn inzake veiligheid en menswaardige opvang.”

Op het kabinet van Vlaams minister Ben Weyts vernemen we dat er een omheining en camerabewaking komt op de autosnelwegparking in Westkerke, maar ook sanitaire voorzieningen. “We streven ernaar om daarmee klaar te zijn tegen begin april”, zegt woordvoerder Jeroen Tiebout.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier