Anna Deblauwe uit Lichtervelde serveert konijn met pruimen en Rodenbach

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Zoals het konijn met pruimen en Rodenbach van Anna Deblauwe uit Lichtervelde

“Koken is mijn lang leven”, lacht Anna Deblauwe. “Hoofdgerechten of desserts, ik doe het eigenlijk allemaal even graag. Als de hele familie komt, hou ik ervan om uitgebreid te koken.”

Anna heeft heel veel kookboeken: “Ik blader er graag in als inspiratie, maar toch grijp ik vaak terug naar de klassieke recepten van vroeger. Die vind ik eigenlijk de beste. Konijn maak ik dan ook klaar zoals mijn moeder het deed, al gebruikte zij wel smout. Dat vind je nu moeilijker, dus kies ik voor spek. Serveren doe ik met pruimen en peren van eigen kweek uit de tuin.”

Anna Deblauwe uit Lichtervelde serveert konijn met pruimen en Rodenbach

RECEPT

voor twee tot drie personen

INGREDIENTEN

– 1 ui

– flesje Rodenbach

– flesje water

– 100 gram spek

– boter

– konijn van ongeveer 1,200 kg

– peper en zout

– eetlepel Wostyn-mosterd

– 3 kruidnagels

– 2 laurierblaadjes

– donkere maizena

WERKWIJZE

Snij het konijn in gelijke stukken en laat aanbakken in een pan met hoge rand.

Leg het vlees even apart op een bord en bak in dezelfde pan het spek en de fijngesnipperde ui aan.

De stukken konijn mogen weer in de pan. Giet er het flesje Rodenbach bij. Voeg het flesje water toe, naargelang nodig.

Schep een eetlepel mosterd in de pan. Voeg er drie kruidnagels en 2 laurierblaadjes aan toe. Laat alles een uur tot anderhalf uur pruttelen op een licht vuurtje.

Haal het vlees weer uit de pan en bind de saus met donkere maizena. Leg het konijn weer in de pan.

Serveer met verse kroketjes, pruimen en peren.