4Werk verenigt de West-Vlaamse maatwerkbedrijven

De directeurs van de West-Vlaamse maatwerkbedrijven en gedeputeerde Jean de Bethune poseerden voor de foto op het seminarie 'In het hart van de economie' in Middelkerke. © HH
Redactie KW

De vzw 4Werk bundelt als eerste in Vlaanderen de krachten van de 28 West-Vlaamse maatwerkbedrijven. De vereniging sloot een samenwerkingsovereenkomst met de POM.

De maatwerkbedrijven zijn de vroegere beschutte en sociale werkplaatsen. Door het nieuwe decreet op de maatwerkbedrijven – waarvan de uitvoeringsbesluiten voorlopig geschorst zijn na een klacht bij de Raad van State – wordt nu enkel nog de verzamelnaam ‘maatwerkbedrijven’ gebruikt. 4Werk vertegenwoordigt bijna 6.000 doelgroepwerknemers of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

“In het hart van de economie”

“In het voorjaar van 2014 besloten 4Werk en de POM West-Vlaanderen een toekomstvisie te ontwikkelen voor de tewerkstelling van mensen met een arbeidsbeperking”, aldus Noël Keersebilck, de voorzitter van 4Werk. “Maatwerkbedrijven staan voor tal van uitdagingen. Waar liggen kansen en bedreigingen voor mensen met een arbeidsbeperking? Voor het ontwikkelen van een toekomstvisie werd een beroep gedaan op Karel Volckaert van consultingbureau Riverrun.

Mee in het hart van de economie, zo luidt het eindresultaat van de strategische studie. Een twaalftal speerpunten werden gedetecteerd. ‘Afstand’ is daarbij een centraal begrip. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben vaak te lijden onder het vooroordeel dat een beperking of psychosociale problematiek hen arbeidsongeschikt maakt. Maar afstand wordt tussen twee punten gemeten. ‘Afstand tot de arbeidsmarkt’ is niet louter een persoonlijk probleem, maar een probleem van gebrek aan afstemming tussen mens en omgeving. Die afstand zo kort mogelijk houden, dat is wat maatwerkbedrijven doen.”

Enclavewerking

Gedeputeerde Jean de Bethune is verheugd over de samenwerkingsovereenkomst 2015-2019 tussen 4Werk en de POM West-Vlaanderen. “Er is maar één economie en geen aparte sociale economie”, benadrukt hij. “De kloof tussen maatwerkbedrijven en de klassieke industriële bedrijven is vandaag de dag historisch klein. Eén op vier van de bedrijven die deel uitmaken van de West-Vlaamse speerpuntensectoren, werkt samen met een maatwerkbedrijf. Ongeveer 12% van de tewerkstelling van maatwerkbedrijven gebeurt op de werkvloer van hun industriële klanten.”

“Wij zijn voor maximale doorstroming van werknemers naar de reguliere bedrijven, maar voor velen is enclavewerking de maximale vorm van doorstroming”, zegt Herman Wenes, coördinator van 4Werk. “Dat betekent dat maatwerkbedrijven personeel inzetten, onder hun leiding, op de werkvloer van andere bedrijven. Daar willen we voluit op inzetten. Vaak identificeren die werknemers zich dan meer met het bedrijf waar ze actief zijn dan met het maatwerkbedrijf. Wij streven er naar dat die mensen ook op de payroll van de industriële klant komen, maar dat gebeurt nog maar heel beperkt.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier