28-jarige Bruggeling in cel op verdenking van gewapende overval

Redactie KW

Eén ervan mislukte, de andere was wel succesvol. “Hij zwaaide met een zware ketting en haalde het geld uit de kassa”, zegt slachtoffer Danny Casier (58).

Gewapend met een kniptang en een zware fietsketting trok J.V. (28) uit Brugge afgelopen donderdag op dievenpad. Zijn eerste halte was een apotheek langs de Blankenbergse steenweg. Hij bedreigde er de apothekeres en een stagiair met de kniptang. “Het was al donker toen hij binnen kwam”, zegt die eerste. “Hij vroeg al het geld uit de kassa en zwaaide met die kniptang. Hij werd telkens kwader en probeerde op een gegeven moment achter de toog te komen. Een klant die net binnen kwam, was onze redding. Daardoor is hij gaan lopen.”

J.V. sprong op zijn fiets en vluchtte weg. Maar niet ver. Want even verderop in de Sint-Pieterskerklaan zag hij een nieuwe opportuniteit. Hij stapte de krantenwinkel van Danny Casier (58) binnen en eiste de inhoud van de kassa. “Hij rechtte zich plots en vroeg me het geld”, vertelt Danny. “Ik dacht eerst dat hij aan het lachen was. Maar toen zag ik die zware ketting en zijn gezicht. Het was duidelijk dat hij het meende.”

Danny probeerde de twintiger aanvankelijk nog weg te jagen, maar dat lukte niet. J.V. kroop zelf achter de toog. “Ik wou geen slagen krijgen en ben achteruit gesprongen”, vertelt Danny. “Maar toen hij het geld nam, werd ik echt kwaad en kreeg ik meer moed. Ik kon hem dan ook nog een beetje geld uit zijn handen rukken. Met de rest liep hij weg naar buiten.”

Omdat de overvaller een opvallende blauwe jas droeg en nogal ronddoolde kon de politie hem niet veel later oppakken. Toen bleek dat hij geen onbekende was voor het gerecht. In 2013 kreeg hij namelijk al een gevangenisstraf van achttien maanden voor een gewapende overval op broodjeszaak La Vita op ‘t Zand in Brugge. Toen eiste hij ook – gewapend met een mes – de inhoud van de kassa.

J.V. verscheen dinsdag voor de Brugse raadkamer. Die besliste om hem een maand langer in de cel te houden. Hij pleegde de feiten onder invloed van drank en drugs. “Hij heeft veel spijt van de feiten en beseft dat hij zijn problemen eindelijk onder ogen moet zien”, zegt zijn advocaat Mélanie Sevenant.

Tekst: Tim Lescrauwaet Foto: Focus & WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier