12 West-Vlaamse gemeenten ontsnappen aan afschakelplan elektriciteit

Redactie KW

Woensdag is het nieuwe afschakelplan voor de elektriciteitsbevoorrading voorgesteld. 12 West-Vlaamse gemeenten ontsnappen aan een mogelijke afschakeling.

Mochten er van de winter problemen zijn met de bevoorrading van het elektriciteitsnet, dan wordt een deel van dat net afgeschakeld. Op die manier voorkomen de verdelers een totale panne.

De 12 West-Vlaamse gemeenten die vrijwel volledig gespaard blijven van afschakeling zijn:

1. Damme

2. Dentergem

3. Harelbeke

4. Ieper

5. Izegem

6. Ledegem

7. Lendelede

8. Lo-Reninge

9. Mesen

10. Poperinge

11. Vleteren

12. Wevelgem

Gedeeltelijke afschakeling beurtelings

Alle andere West-Vlaamse gemeenten worden al of niet gedeeltelijk afgeschakeld. Dat gebeurt evenwel in ‘schijven’. Er zijn er 8 schijven waarvan er 7 in een rotatiesysteem werken. Concreet betekent dat als er maandag bijvoorbeeld beslist wordt om een deel van het netwerk af te sluiten, dat gekozen wordt voor ‘schijf 8’. In dit geval valt de elektriciteit uit bij bv. de inwoners van Oedelem. De rest van Beernem blijft buiten schot tot ‘schijf 5’ aan afschakeling toe is. Dat wil zeggen nadat er nog 2 keer werd afgeschakeld. Indien de nood hoog is, kunnen er meer dan één schijf tegelijkertijd worden afgekoppeld.

Bij plots incident

De wisselbeurt (het rotatiesysteem) is niet van toepassing op de gemeenten die bij ‘schijf 1’ horen. Dat zijn Anzegem, Ardooie, Ingelmunster, Meulebeke, Pittem, Tielt (maar niet Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle), Waregem (maar niet Beveren, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve). Schijf 1 wordt alleen automatisch gebruikt bij een plots incident dat het evenwicht van het Belgische of Europese net in gevaar zou brengen.

De kans dat er van de winter zal moeten worden afgeschakeld wordt kleiner geacht dan vorig jaar. Als het dan toch gebeurt, duurt zo’n loskoppeling in principe niet langer dan 3 uur, wordt gekozen voor een piekmoment – vermoedelijk tussen 17 en 20 uur.

De verdeling van de gemeenten in de diverse schijven vindt u op de website van de federale overheidsdienst economie:

http://economie.fgov.be/nl/binaries/Afschakelplan_West-Vlaanderen_tcm325-254692.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier