IN BEELD Lezers KW ontdekken Berlijn: bruisende stad vol geschiedenis en cultuur

Redactie KW

Het was voor iedereen vroeg opstaan op dinsdag 22 mei. Met kleine oogjes werden we met 29 deelnemers met de bus naar Zaventem gebracht, waar we na een vlucht van een goed uur landden in de Duitse hoofdstad.

Dag 1

De touringcar bracht ons naar het centrum, ‘Berlin Mitte‘, waar de hongerige maagjes konden gevuld worden met een deugddoend ontbijt in Kaffeehaus Einstein.

Van daaruit reed de bus richting Pariser Platz om de spectaculaire Brandenburger Tor te bezichtigen. Gids Jef De Paepe wist te vertellen dat dit de enige nog overgebleven doorgang van een stadsmuur is, die ooit om Berlijn stond.

Even verder liepen we op het unieke Holocaustmonument. De 2.711 betonnen zuilen herdenken de Joden die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord. Als je doorheen de zuilen loopt, zou je het gevoel moeten krijgen wat de Joden hadden in de concentratiekampen. De smalle paadjes, eindeloze gangen en hoge blokken geven je een gedesoriënteerd gevoel. Alsof je geen uitweg vindt.

De wandeling zette zich verder naar het indrukwekkende Parlement Reichstag.

Na een eerste kennismaking met de stad, konden we genieten van een vrij moment op de Kufürstendamm. Dit is het meest kosmopolitische deel van Berlijn. Brede boulevards worden er afgewisseld met pleintjes met Franse flair. Een bezoek aan het beroemde KaDeWe mocht hier zeker niet ontbreken. Dit prachtige warenhuis is net iets groter dan Harrods in Londen. Zo worden er op de wijnafdeling 3.500 soorten wijn verkocht en op de kaasafdeling zijn zo’n 1.200 soorten kaas te vinden. Ook voor wie niet van winkelen hield, was een bezoekje méér dan de moeite waard.

Eens aangekomen in het H4 Hotel gingen we na het diner moe maar voldaan al snel onze bedjes opzoeken.

Dag 2

Met een verkwikkend ontbijt achter de kiezen, pikte de bus onze groep op voor een mooie en interessante sightseeingtour doorheen Berlijn. We reden onder meer langs het Spree eiland, de Alexanderplatz, de Karl-Marx-Allee, het Russische monument in het Treptower Park, de East side wall gallery, de Nikolaiwijk en de Hackeschen Höfe. Het nieuwe, kleurrijke centrum liet ons even het grijze verleden vergeten.

Een bezoek aan de Berliner Dom, de grootste, imposantste en belangrijkste kerk van Berlijn, stond ook op ons programma. Vol sierlijke details, helemaal symmetrisch en heel statig, stond ze daar. Wie wilde, kon de trappen bestijgen om er vanaf de top te genieten van de Berlijnse binnenstad.

Na de vrije lunch reden we verder richting Slot Charlottenburg. Dit barokke slot is fenomenaal maar de meesten onder ons vielen vooral voor de uitgestrekte tuinen die achter het chique paleis liggen. Het park is erg afwisselend met zowel prachtig aangelegde bloemenperkjes als wild woekerende grasvelden. We konden er even ontsnappen aan het drukke stadsleven en heerlijk genieten van de natuur.

Op de terugweg naar het hotel, maakte de bus nog een korte stop aan het Olympiastadion dat gebouwd werd voor de Olympische Spelen van 1936, midden in de nazitijd. Het gebouw heeft dan ook een typisch bombastische naziuitstraling.

Dag 3

De volgende ochtend begaven we ons naar de controlepost ‘Checkpoint Charlie‘. Dit wachthuisje werd gebruikt als grensovergangspost bij de Berlijnse Muur. Elke buitenlander die de Berlijnse grens wilde passeren, moest via deze grenspost gaan. Even verder liepen we op het gedenkteken van Peter Fechter, dat herinnert aan de gelijknamige 18-jarige jongeman, die zijn vluchtpoging niet overleefde.

Te voet gingen we verder naar Topographie des Terrors. Op deze plek broedden de SS en de Gestapo de meest wrede methodes uit voor de onderdrukking en vervolging van politieke tegenstanders. Deze tentoonstelling was de aangewezen plek om onze historische achtergrond nog eens op te frissen alvorens verder te lopen in dit van nazigeschiedenis doordrenkte stuk Berlijn.

Voor de liefhebbers van moderne architectuur onder ons, was het in staal en glas geconstrueerde Sony Center op de Potsdamer Platz, een streling voor het oog.

Even verder kwamen we aan het Museuminsel. Dit ‘eiland’ ligt in de Spree, de rivier die Berlijn doorkruist en enkele van de belangrijkste musea van Duitsland omvat.

In het Neues Museum gaven we onze ogen de kost aan indrukwekkende Egyptische kunst. Het Pergamonmuseum liet ons kennis maken met zijn archeologische schatten uit het Midden-Oosten.

De rest van de namiddag en avond konden we naar hartenlust kuieren doorheen de bruisende stad.

Dag 4

Onze laatste dag was aangebroken. Vóór dag en dauw nam de bus ons mee naar Potsdam, op zo’n 40 km van Berlijn. In het overweldigende paleis van Sanssouci werden we verwelkomd door de uiterst sympathieke Nederlandstalige gids Emilie. Zij vertelde ons honderduit over de Pruisische koning Frederik II.

Ook ons bezoek aan Cecilienhof dat gebouwd werd als residentie voor het laatste Duitse kroonprinsenpaar Wilhelm van Pruisen en Cecile Van Mecklenburg-Schwerin, sprak tot de verbeelding.

Zoals aan alle mooie liedjes kwam ook aan deze zonnige trip een einde. Helaas. In de vooravond verlieten we Potsdam en reden we richting luchthaven. Geladen met heel wat indrukken en een goedgevulde fotocamera vlogen we terug naar Brussel.

Nogmaals een welgemeende dankjewel aan alle enthousiaste deelnemers. Ook aan gids Jef De Paepe die ons zijn passie over Berlijn met zijn rijke geschiedenis wilde delen.

De lezersreis kwam er in samenwerking met CTT.

(Tekst en foto’s: Valérie Deprez)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier